Een burn-out coach op maat. Met Coach in Bedrijf selecteren we heel persoonlijk een gekwalificeerde coach voor jouw medewerker.
Wat is een vitaliteitscoach

Kom weer in balans

Wat is een Burn-out Coach

Definities en rol

Een burn-out coach is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden en ondersteunen van mensen die te maken hebben met een burn-out. Deze coaches helpen je bij het herkennen van de symptomen, het vinden van de oorzaak en het ontwikkelen van gezond gedrag om te herstellen en burn-out in de toekomst te voorkomen. Het doel is om je weer in balans te brengen en je mentale en fysieke gezondheid te herstellen.

Verschillende soorten Burn-out Coaches

Er is een verschil tussen een stress coach en een burn-out coach. Een stresscoach helpt en begeleidt je om de balans tussen stress en ontspanning weer te herstellen, terwijl een burn-out coach specifiek werkt met mensen die een burn-out hebben. Hier is de coaching gericht op fysiek en psychisch herstel en eventueel begeleiding bij terugkeer naar de werkvloer.

Een burn-out is een langdurig overbelast stress-systeem, dat een lichamelijke basis heeft. Het ontstaat als je lange tijd teveel doet en te weinig uitrust. Hierdoor gaat je stresssysteem anders functioneren. Dat heeft vergaande gevolgen: diverse zenuwcentra in je brein, je hormoonhuishouding en immuunsysteem raken ontregeld. Hierdoor ontstaan psychische en fysieke klachten.
Burn-out veroorzaakt een chronische vorm van uitputting, terwijl ongezonde stress zich beperkt tot vermoeidheid. Laat je die ongezonde stress voortduren zonder er iets aan te doen, dan kan je uiteindelijk in een burn-out terecht komen.

Burn-out Prevention Coach

Ook wel anti-burnout coach, richt zich op het voorkomen van een burn-out. Deze coach helpt je om de eerste tekenen van overbelasting te herkennen en biedt je de tools om stress te verminderen voordat het een burn-out wordt.

Burn-out Recovery Coach

Deze coach begeleidt je bij het herstelproces van een burn-out. De coach helpt je om te begrijpen wat er is gebeurd, hoe je zowel fysiek als psychisch kunt herstellen en hoe je een toekomstige burn-out kunt voorkomen.

persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Wat doet een Burn-out Coach

Taken en verantwoordelijkheden

Een burn-out coach biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Met behulp van een vragenlijst wordt de mate van stress gemeten. Aan de hand daarvan wordt de aanpak voor herstel bepaald. Deze aanpak kent 3 fases:

Fase
1

Onder begeleiding van je coach werk je aan fysiek herstel, zodat je vermoeidheid kan afnemen en je herstelvermogen weer kan normaliseren.

Fase
2

Hierin ga je werken aan de psyche. Je coacht begeleidt je bij wat er speelt waardoor je in een burn-out komt en hoe je daar anders mee om kan gaan.

Fase
3

Re-integratie en conditieopbouw; je coach begeleidt je om op een gezonde manier en stap voor stap terug te keren naar de werkvloer. 

Methodieken en technieken

De aanpak van burn-out kent 3 fasen: roofbouw stoppen en fysiek herstel bevorderen, reserves aanvullen en zelfmanagement verbeteren, re-integreren en conditie opbouwen. Burn-out coaches gebruiken diverse methodieken om je te helpen herstellen.
Mindfulness
01

Mindfulness

Dit helpt je om in het moment te blijven en te leren voelen wat je nodig hebt. Je lijf geeft aan wanneer je moet rusten, maar vaak herkennen we deze gevoelens helemaal niet en negeren we deze ook. Mindfulness helpt je weer contact met je lijf te maken en deze gevoelens te herkennen.
02

Cognitieve gedragstherapie

Een bewezen methode die je helpt anders met negatieve denkpatronen om te gaan. Door anders naar jezelf en de wereld te leren kijken, kan je negatieve patronen doorbreken en op een fijnere, gezondere manier met dingen omgaan.
03

Stressmanagement

Leer stress te herkennen en om te keren met technieken die jou daarbij kunnen helpen, zoals ademhalingsoefeningen, time- management en ontspanningstechnieken.

Sit back, relax

Coach in Bedrijf koppelt jouw bedrijf aan de ideale coach of trainer!

Gezonde en succesvolle organisatie

Burn-out Coach voor bedrijven

Een burn-out voorkomen is een hele uitdaging in onze hedendaagse snelle en veeleisende werkomgeving. Medewerkers met een burn-out zijn vaak lang uit de running en dan is er ook vervanging nodig. Dat maakt ziekteverzuim een hoge kostenpost. Het is daarom belangrijk burn-out te voorkomen en te zorgen voor een gezonde en succesvolle organisatie. Een burn-out coach speelt daarbij een belangrijke rol.

Voordelen voor werkgevers

01
Voorkomen van hoge ziektekosten

Burn-out is een ernstige aandoening die ontstaat door langdurige stress en overbelasting. Een burn-out coach helpt bij het identificeren van vroege signalen van burn-out, zodat er tijdig ingegrepen kan worden. Dit voorkomt langdurige uitval en vermindert hoge ziektekosten.

02
Verbetering van de prestaties
Werknemers die zich gesteund en gehoord voelen, presteren beter. Een burn-out coach biedt persoonlijke begeleiding om stress te verminderen en balans te vinden. Een medewerker die lekker in z’n vel zit, presteert beter wat direct bijdraagt aan de groei van jouw bedrijf.
03
Gezondere werkcultuur
Een burn-out coach kan bijdragen aan het creëren van een positieve en ondersteunende werkcultuur. Door workshops en trainingen te geven over stressmanagement en werk-privé balans, wordt een omgeving gecreëerd waarin medewerkers zich veilig voelen om over hun uitdagingen te praten. Dit bevordert niet alleen het welzijn, maar ook de samenwerking en tevredenheid binnen het team.
04
Behouden van talent

Het behouden van personeel is een grote uitdaging voor veel organisaties. Medewerkers die zich gesteund voelen, zijn loyaler en minder geneigd om naar een andere baan te zoeken. Een burn-out coach helpt werknemers om beter om te gaan met werkdruk en geeft hen de tools om duurzaam en gezond te werken. Dit zorgt ervoor dat talent behouden blijft en de organisatie minder te maken krijgt met hoge wervings- en inwerkkosten.

05
Verhoging van werkplezier
Een goede werk-privé balans en het vermogen om effectief met stress om te gaan, dragen bij aan het werkplezier van medewerkers. Een burn-out coach helpt medewerkers om voldoening, en daarmee plezier, uit hun werk te halen, wat resulteert in een positievere werkplek en een hogere betrokkenheid.
06
Kostenbesparing

Burn-out is een fysieke aandoening die ontstaat door langdurige stress en overbelasting. Op tijd een burn-out coach inschakelen voorkomt langdurige uitval en vermindert de hoge kosten die gepaard gaan met ziekteverzuim.

Implementatie van Burn-out Coaching op de werkvloer

Een burn-out coach is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden en ondersteunen van mensen die te maken hebben met een burn-out. Deze coaches helpen je bij het herkennen van de symptomen, het vinden van de oorzaak en het ontwikkelen van gezond gedrag om te herstellen en burn-out in de toekomst te voorkomen. Het doel is om je weer in balans te brengen en je mentale en fysieke gezondheid te herstellen.
Hoe vindt Coach in Bedrijf de juiste coach voor jouw bedrijf?

professionele ondersteuning

Hoe vindt Coach in Bedrijf de juiste coach voor jouw bedrijf?

Onze selectieprocedure

Bij Coach in Bedrijf hebben we een strenge selectieprocedure om ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke begeleiding krijgt. We evalueren de kwalificaties, ervaring en specialisaties van onze coaches zorgvuldig.

Certificeringen

Onze coaches zijn allemaal gecertificeerd door geaccrediteerde coachopleidingen. Zij voldoen aan de criteria die de NOBCO, de organisatie voor beroepscoaches, voor accreditering stelt. Dat houdt in dat al onze coaches gedegen zijn opgeleid, doen aan intervisie, zichzelf blijven ontwikkelen op hun vakgebied en voldoende coach-uren maken. Zo ben je verzekerd van hoogwaardige en professionele ondersteuning.

REGIO's

Onze locaties

We zijn landelijk actief in verschillende regio’s, waaronder:
Burn-out coach gezondheidszorg
“De ondersteuning van een coach kan de zorgprofessional helpen hun werk te blijven doen op een gezonde manier”

waardevolle aanvulling

Burn-out Coach in de gezondheidszorg

Burn-out in de zorg is een groeiend probleem dat zowel de zorgverleners als de kwaliteit van zorg zelf onder druk zet. Zorgprofessionals worden dagelijks geconfronteerd met een hoge werkdruk en zware emotionele belasting. Het omgaan met lijden, sterfgevallen en de emoties van patiënten en hun families eist zijn tol en kan leiden tot emotionele uitputting, een belangrijk kenmerk van burn-out.
Een andere belangrijke uitdaging is het chronische personeelstekort in de zorg. Dit zorgt ervoor dat de aanwezige medewerkers vaak extra uren moeten werken en nauwelijks tijd hebben voor rust en herstel. De constante overbelasting en het gebrek aan voldoende pauzes vergroten het risico op burn-out aanzienlijk.
Daarnaast worden zorgverleners niet alleen belast met klinische taken, maar ook met een aanzienlijke hoeveelheid administratief werk. Deze bureaucratische lasten kunnen de tijd die beschikbaar is voor directe patiëntenzorg verminderen, wat kan leiden tot gevoelens van frustratie en inefficiëntie. Dit bureaucratische werk, gecombineerd met een hoge werkdruk, maakt het werk nog uitdagender en stressvoller.

Tot slot voelen veel zorgprofessionals zich niet voldoende ondersteund door hun werkgever. Er is vaak een gebrek aan adequate steun en middelen om de dagelijkse stress en uitdagingen het hoofd te bieden. Dit gevoel van onvoldoende ondersteuning kan de situatie verder verergeren, waardoor zorgverleners zich geïsoleerd en overbelast voelen.

Specifieke uitdagingen en oplossingen

Ook wel anti-burnout coach, richt zich op het voorkomen van burn-outs. Deze coach helpt je om de eerste tekenen van overbelasting te herkennen en biedt je de tools om stress te verminderen voordat het een burn-out wordt.

Rol van een burn-out coach in medische teams

Burn-out coaches kunnen een waardevolle aanvulling zijn op medische teams door ondersteuning te bieden bij het managen van stress en het bevorderen van een gezonde werkcultuur.

passend binnen je budget

Wat kost een Burn-out Coach?

De kosten van een burn-out coach variëren en zijn afhankelijk van je specifieke behoeften. Het is maatwerk, en we zorgen ervoor dat je de juiste ondersteuning krijgt die past binnen je budget.

Wij zijn aangesloten bij:

Tekenen van een burn-out

Wanneer heb ik een Burn-out Coach nodig

Ons leven is vaak hectisch en veeleisend, waardoor veel mensen zich continu onder druk voelen staan. Als deze stress langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot een burn-out. Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om een burn-out coach in te schakelen?
Een burn-out coach is nodig wanneer je merkt dat je constant vermoeid bent, zelfs na voldoende rust. Dit gevoel van uitputting is een van de belangrijkste signalen van een burn-out en kan je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren. Als je ondanks voldoende slaap en rust nooit helemaal opgeladen bent, kan het zijn dat je stresssysteem overbelast is. Een burn-out coach kan je helpen te herstellen en je leren hoe je je energie terug kunt krijgen.
Als je emotioneler dan anders reageert op anderen of situaties, dan is dat ook een aanwijzing dat er iets aan de hand is. Als je je vaak somber voelt, snel geïrriteerd raakt of het gevoel hebt dat je vaker emotioneel heftig reageert, kan dat een aanwijzing zijn voor een aankomende burn-out. Een burn-out coach kan je begeleiden naar herstel. En helpt je niet alleen om je beter te voelen, maar ook om effectiever om te gaan met stressvolle situaties in de toekomst.

Het is ook belangrijk om op te merken dat een verminderde prestatie op het werk of thuis een teken kan zijn dat je een burn-out coach nodig hebt. Als je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren, taken af te maken of überhaupt gemotiveerd te blijven, kan een coach je helpen om weer grip te krijgen op je productiviteit en werkplezier.

Ook een teken dat je een burn-out coach nodig hebt, is als je merkt dat je minder presteert op het werk of thuis. Wanneer je moeite hebt met concentreren, het afronden van taken of het gemotiveerd blijven, kan een coach je ondersteunen bij het herwinnen van je productiviteit en werkplezier.
Hoe herken je een burn-out

Hoe herken je een burn-out?

Het herkennen van een burn-out, of het begin ervan, kan uitdagend zijn, maar er zijn duidelijke signalen die je kunnen helpen. Een van de meest voorkomende symptomen is aanhoudende vermoeidheid. Zelfs na een goede nachtrust voel je je uitgeput en energieloos. Deze vermoeidheid lijkt maar niet weg te gaan, hoe lang je ook rust.

Het herkennen van een burn-out, of het begin ervan, kan uitdagend zijn, maar er zijn duidelijke signalen die je kunnen helpen. Een van de meest voorkomende symptomen is aanhoudende vermoeidheid. Zelfs na een goede nachtrust voel je je uitgeput en energieloos. Deze vermoeidheid lijkt maar niet weg te gaan, hoe lang je ook rust
Daarnaast kan emotionele uitputting een belangrijk teken zijn. Als je merkt dat je voortdurend somber bent, snel geïrriteerd raakt of het gevoel hebt dat je emoties de overhand nemen, is dit een signaal dat je op weg bent naar een burn-out. Dit kan gepaard gaan met een verlies van enthousiasme en motivatie voor dingen waar je normaal gesproken van geniet
Fysieke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn en maagproblemen, kunnen ook een indicatie zijn dat je richting een burn-out gaat. Deze klachten ontstaan vaak door langdurige stress en kunnen je algehele welzijn sterk beïnvloeden. Als je deze signalen herkent, is het belangrijk om actie te ondernemen en hulp te zoeken. Een burn-out coach kan je ondersteunen bij het herstellen van je balans en je helpen om weer met energie en plezier door het leven te gaan.
Ook kun je merken dat je prestaties op het werk of thuis achteruitgaan. Concentreren wordt moeilijker, taken blijven onafgemaakt en je motivatie om aan de slag te gaan is ver te zoeken. Het kan voelen alsof je vastzit en niet meer weet hoe je verder moet

Must-read E-book

Alle ins & outs om binnen je organisatie om te gaan met stress en burn-out

Wat is nu eigenlijk stress en wanneer kan je spreken van een burn-out? Wat gebeurt er als mijn medewerker teveel stress ervaart en waarom is dit een serieus probleem waar je als organisatie iets mee moet? Hoe herken ik een dreigende burn-out bij mijn medewerker en hoe kan mijn medewerker hiervan herstellen? 

Allemaal vragen die ik regelmatig in de afgelopen 20 jaar van klanten heb gekregen. Als stress- en burn-out coach werk ik, samen met een team van ervaren professionals, met toonaangevende organisaties om hun ziekteverzuim te verminderen door coaching en training. Ik heb deze vragen beantwoord in een e-book, die je nu gratis kunt downloaden. Benieuwd hoe jij binnen jouw organisatie om kunt gaan met stress en burn-out? Dan is dit e-book een must-read!

Klant ervaringen

Zij vonden een goede coach

Antwoorden op

Veelgestelde vragen

Allereerst is het noodzakelijk om rust te nemen en te erkennen dat je lichaam en geest overbelast zijn. Neem de tijd om te ontspannen en te herstellen, zonder je schuldig te voelen over het nemen van pauzes of rustdagen. Doe alles op een heel rustig tempo.

 

Daarnaast kan het fijn zijn om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professionele coach. Het delen van wat je voelt en ervaart kan al veel opluchting geven. Een coach kan je ook helpen bij het vinden van nieuwe perspectieven.

 

Het ontwikkelen van gezonde manieren van omgaan met stress, uitdagingen en moeilijke situaties in het leven is ook heel belangrijk. Je bent tenslotte niet voor niets in een burn-out gekomen. Iets in jou maakt dat je teveel van jezelf vraagt.

 

Ten slotte is het belangrijk om realistische verwachtingen te stellen en geduldig te zijn met jezelf tijdens het herstelproces. Elk individu herstelt op zijn eigen tempo, en het is belangrijk om stap voor stap vooruitgang te boeken.

Bij een burn-out is het nemen van rust essentieel, maar er bestaat geen vastgestelde periode die voor iedereen geschikt is. De duur van rust hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de burn-out, je individuele omstandigheden en hoe goed je reageert op rust en herstel.

 

In het algemeen wordt aanbevolen om voldoende tijd te nemen om volledig te herstellen voordat je weer aan het werk gaat. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. En in heel extreme situaties kan het herstel zelfs jaren duren. Tijdens deze periode is het belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te ontspannen, te hertellen en je energie terug te krijgen.

 

Het is ook belangrijk om tijdens je rustperiode te werken aan gezonde manieren van omgaan met druk en stress, zodat die je kunnen helpen omgaan met stress in de toekomst. Een burn-out coach kan je daar goed bij helpen.

 

Het herstellen van een burn-out vraagt om geduld en zelfzorg. Door goed naar je lichaam te luisteren en de juiste ondersteuning te zoeken, kun je goed herstellen van een burn-out.

Het negeren van een burn-out kan leiden tot ernstige gevolgen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Een burn-out is het resultaat van langdurige stress, waarbij je emotioneel, mentaal en fysiek uitgeput raakt. Als je deze signalen negeert en doorgaat met je dagelijkse leven zonder passende maatregelen te nemen, kan dit leiden tot verdere verslechtering van je toestand.

 

Ten eerste kan het negeren van een burn-out leiden tot een verergering van symptomen zoals aanhoudende vermoeidheid, emotionele uitputting en verminderde motivatie. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen op het werk of in je persoonlijke leven, zoals verminderde prestaties en conflicten.

 

Daarnaast kunnen fysieke gezondheidsproblemen toenemen, waaronder hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Langdurige stress kan ook bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, spijsverteringsproblemen en depressie.

 

Op de lange termijn kan het negeren van een burn-out leiden tot chronische gezondheidsproblemen en een langdurig herstelproces. Het kan ook moeilijker worden om terug te keren naar een gezonde balans en daarmee een gezond functionerend stresssysteem.

 

Het is daarom echt belangrijk om de signalen van een burn-out serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken. Een coach kan je ondersteunen bij het herkennen en aanpakken van de oorzaken van je burn-out, het ontwikkelen van gezonde coping-strategieën en het herstellen van je algehele welzijn. Door actie te ondernemen, kun je voorkomen dat de situatie verergert en werk maken van een duurzaam herstel.

Bij het behandelen van een burn-out is er geen one-size-fits-all oplossing. Wel is het belangrijk te werken met een coach die goed is opgeleid in het behandelen van burn-out en weet wat er zowel fysiek als psychisch aan de hand is.

 

Therapieën die vaak effectief zijn bij de behandeling van een burn-out omvatten onder andere cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij je leert om negatieve gedachten en gedragspatronen te herkennen en te veranderen. Deze therapie helpt je ook om effectief gedrag te ontwikkelen om stress te verminderen.

 

Mindfulness-based stress reduction (MBSR) is een andere benadering die kan helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van je emotionele veerkracht. Door mindfulness-oefeningen te doen, leer je om in het moment te leven en beter om te gaan met stressvolle situaties.

 

Een belangrijk aspect van therapie bij een burn-out is ook het helder krijgen van de oorzaken van de burn-out en het herkennen van factoren in je leven die bijdragen aan stress en daar anders mee te leren omgaan. Denk daarbij aan veranderingen in bijvoorbeeld levensstijl, werkpatronen of relaties. Je leert beter voor jezelf te zorgen en leert gezonde gewoonten aan, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en het stellen van grenzen.

Wanneer je te maken hebt met een burn-out, zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om je welzijn te verbeteren en te herstellen.

 

Allereerst is het belangrijk om bewust te worden van je eigen grenzen en deze te respecteren. Leer jezelf dan ook goed te luisteren naar de signalen die jouw lijf geeft als je teveel hebt gedaan. Dit zijn gevoelens als ‘ik heb geen zin meer’, ‘ik ben moe’, ‘ik kan niet meer’, ‘was het maar klaar.’ Sta jezelf ook toe om rust te nemen wanneer dat nodig is, zonder je schuldig te voelen.

 

Daarnaast kan het helpen om gezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende slaap krijgen. Dit draagt bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid.

 

Het is ook waardevol om te werken aan stressmanagementtechnieken, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Deze kunnen je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en je emotionele veerkracht vergroten.

 

Zelfreflectie speelt ook een belangrijke rol. Door jezelf vragen te stellen over wat je energie geeft en wat je energie kost, kun je inzicht krijgen in mogelijke bronnen van stress en burn-out. Op basis hiervan kun je aanpassingen maken in je leven, zoals het stellen van grenzen en ook te kiezen voor activiteiten die je plezier en voldoening geven.

 

het is ook is zeker aan te raden om ondersteuning te zoeken bij vrienden, familie of een professionele coach. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan enorm opluchten en waardevolle inzichten bieden voor herstel.

Bij een burn-out coach kun je met verschillende vragen en zorgen terecht die te maken hebben met het herkennen van en het omgaan met een burn-out en het herstellen daarvan.

 

Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over hoe je de bronnen van stress en overbelasting in je leven kunt herkennen en aanpakken. Dit kan betrekking hebben op je werk, persoonlijke relaties of andere aspecten van je leven waar je spanning ervaart.

 

Daarnaast kun je advies vragen over het herstellen van je energieniveau en hoe je weer grip kunt krijgen op je dagelijks functioneren. Dit houdt in het ontwikkelen van een gezonde balans tussen werk en ontspanning om je energie te herstellen.

 

Een burn-out coach kan je ook helpen bij het verbeteren van je zelfzorg en het opbouwen van veerkracht. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat je in je leven kunt veranderen om stress te verminderen en prettiger in je vel te zitten.

 

Verder kun je, bij uitval op het werk, met een coach praten over het stellen van realistische doelen voor je herstel en hoe je stap voor stap terug kunt keren naar de werkvloer.

 

Kortom, een burn-out coach is er om je te ondersteunen bij het begrijpen en aanpakken van de oorzaken en symptomen van een burn-out, om je te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om je gezondheid te herstellen en te behouden. En, indien nodig, om je te begeleiden terug naar de werkvloer.

Contact

Laten we samen in gesprek gaan!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer informatie over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever bellen? Dat kan!

Bel ons gerust : +31 (0) 6 – 55 18 28 01

Medewerkers krijgen...

E-book aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang direct toegang tot het E-book.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.