Wat is stress coaching?

Stress coach

Een stress coach op maat. Met Coach in Bedrijf selecteren we heel persoonlijk een gekwalificeerde coach voor jouw medewerker.

Must-read E-book

Stresscoaching

Stresscoaching is een vorm van begeleiding die je helpt om beter om te gaan met de uitdagingen die stress met zich meebrengt. Het richt zich niet alleen op het verminderen van stress, maar vooral op het versterken van jouw veerkracht en het herstellen van de balans in je leven. Stresscoaching kijkt naar wat jou uit balans heeft gebracht en helpt je stap voor stap om meer grip te krijgen op je energie, emoties en gedachten.

Een stresscoach biedt een veilige en praktische aanpak. Je krijgt inzicht inhoe stress werkt, wat het met je lichaam en geest doet en hoe je negatievepatronen kunt doorbreken. Het doel is niet om stress volledig te vermijden,want stress hoort bij het leven, maar om er beter mee om te leren gaan en designalen van je lichaam tijdig te herkennen.

Kom weer in balans

Wat doet een stress coach?

Een stresscoach helpt je om stress te verminderen en weer grip te krijgen op je leven. Samen ontdek je wat de oorzaak is van jouw stress en krijg je praktische handvatten om rust en balans terug te vinden. Met persoonlijke begeleiding leer je beter omgaan met druk en spanning, zodat je weer energie en plezier in je dagelijks leven ervaart. Kortom, je werkt samen met de coach tegen stress!

Wat is stress?

Je stresssysteem is essentieel om als mens goed te kunnen functioneren. Het stelt je in staat om alert, scherp en actief te zijn wanneer dat nodig is. Stel je voor dat je een belangrijke deadline hebt of een spannende presentatie moet geven: je stresssysteem zorgt ervoor dat je lichaam energie vrijmaakt, je hartslag versnelt en je hersenen op scherp staan. Dit geeft je de focus en kracht om uitdagingen aan te gaan en doelen te bereiken.

Maar dit systeem is niet ontworpen om continu ‘aan’ te staan. Na een periode van inspanning heeft je lichaam rust nodig om te herstellen en weer in balans te komen. Deze balans tussen inspanning en ontspanning is heel belangrijk om gezond te blijven. Wanneer je bijvoorbeeld na een inspannende taak even de tijd neemt om te ontspannen, door bijvoorbeeld een korte een wandeling, of gewoon even rustig te zitten en niets te doen, kan je stresssysteem weer tot rust komen.

Als je deze balans niet bewaakt en je stresssysteem voortdurend blijft activeren, blijven er stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt worden.

Hierdoor heb je continu een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk en een snellere ademhaling. Je spieren spannen zich aan, en je lichaam maakt energie vrij om direct in actie te kunnen komen. Dat kan leiden tot uitputting en gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid, gespannen spieren, slecht slapen en zelfs langdurige gezondheidsproblemen, omdat je lichaam geen kans krijgt om te herstellen. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en tijdig te herstellen van stress.

Een gezond stresssysteem werkt als een batterij: het geeft je energie om actief te zijn in stressvolle situaties, maar moet daarna weer opgeladen worden. Als je steeds meer energie gebruikt dan je aanvult, raakt de batterij leeg en kun je uitgeput raken. Door een goede balans tussen inspanning en ontspanning te vinden, zorg je ervoor dat je stresssysteem opgeladen blijft en je blijft ondersteunen in plaats van je uit te putten.

Dit betekent dat je bewust tijd moet maken om op te laden door rust, plezier en herstelmomenten in je dagelijks leven in te bouwen. Zo houd je je batterij sterk en klaar voor alles wat op je pad komt.

Wat doet een stress coach

persoonlijke begeleiding en ondersteuning​

Hoe ontstaat stress?

Stress ontstaat wanneer je het gevoel hebt dat de druk of verwachtingen die op je afkomen groter zijn dan wat je op dat moment kunt verwerken of aan kunt. Dit kan door verschillende oorzaken komen, zowel in je werk als in je privéleven.

Werkdruk is een veelvoorkomende bron van stress. Deadlines, een hoge werkbelasting of weinig controle over je taken kunnen ervoor zorgen dat je continu onder spanning staat. Ook een slechte werksfeer, onduidelijke verwachtingen, of een gebrek aan waardering kunnen bijdragen aan stress.

In je privéleven kunnen omstandigheden zoals relatieproblemen, financiële zorgen, of het combineren van werk en gezinsleven voor stress zorgen. Soms komt stress voort uit ingrijpende gebeurtenissen, zoals een verhuizing, verlies van een dierbare of een gezondheidsprobleem. Zelfs positieve gebeurtenissen, zoals trouwen of een nieuwe baan, kunnen stress veroorzaken omdat ze verandering en aanpassing vragen.

Vaak stapelen verschillende factoren zich op, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat alles te veel wordt. Het is belangrijk om de signalen van stress te herkennen en tijdig in te grijpen, zodat de stress niet voor gezondheidsproblemen gaat zorgen.

Hoe herken je stress?

Stress herken je aan verschillende signalen, zowel fysiek als mentaal. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, slaapproblemen, gespannen spieren, hoofdpijn en een snelle hartslag. Ook kun je merken dat je prikkelbaarder bent, minder kunt concentreren of sneller emotioneel reageert.

Als stress te lang aanhoudt, kun je het gevoel krijgen dat je de controle verliest. Misschien blijf je piekeren, word je vergeetachtig of heb je moeite om beslissingen te nemen. In ernstige gevallen kun je last krijgen van somberheid, depressie, angstgevoelens of zelfs fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak, zoals maag- of darmproblemen.

Het is belangrijk om hulp te zoeken als deze signalen langer aanhouden en je dagelijkse leven beginnen te beïnvloeden. Een stresscoach kan je helpen inzicht te krijgen in de oorzaken van je stress en je ondersteunen bij het herstellen van balans en energie.

Persoonlijke symptomen

Persoonlijke symptomen van stress kunnen zowel lichamelijk als emotioneel zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Lichamelijke symptomen:

Emotionele symptomen:

Als je meerdere van deze symptomen herkent, kan het een teken zijn dat stress de overhand krijgt. Het is belangrijk om tijdig stappen te zetten om je stress aan te pakken en eventueel hulp in te schakelen.

coaching bij stress

Wanneer schakel je een stress coach in?

Je schakelt een stresscoach in wanneer je merkt dat je niet goed meer kunt ontspannen of last krijgt van allerlei klachten waarvan je denkt dat deze komen door stress. Coaching bij stress kan helpen Als je regelmatig last hebt van lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen of gespannen spieren, of als je mentaal overbelast raakt, kan coaching bij stress je helpen.

Ook als je merkt dat stress je focus en productiviteit beïnvloedt of dat het je relaties en dagelijks functioneren verstoort, is het een goed moment om een stresscoach in te schakelen. Coaching bij stress biedt ondersteuning en begeleiding om inzicht te krijgen in de oorzaken van stress en leert je technieken om beter om te gaan met de druk die je ervaart.

Hoe werkt stresscoaching?

Bij stresscoaching kun je geholpen worden met verschillende vragen en problemen die te maken hebben met overbelasting, stress en het herstellen van balans. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen en/of problemen en hoe stresscoaching daarbij werkt:

Hoe kan ik beter omgaan met werkdruk en deadlines?

In stresscoaching wordt gekeken naar je werkgewoonten en hoe je omgaat met tijdsdruk. De coach helpt je prioriteiten stellen, effectief plannen en technieken aanleren om met deadlines om te gaan zonder in paniek te raken.

Hoe kan ik mijn energie beter verdelen tussen werk en privéleven?

Je leert tijdens coaching hoe je balans kunt vinden tussen de verschillende aspecten van je leven. Dit kan door je tijd bewuster in te delen, grenzen te stellen en activiteiten te herkennen die je energie geven of juist kosten. Daarbij leer je ook kijken naar wat voor jou belangrijk is en daarnaar te handelen.

Waarom voel ik me zo snel uitgeput of overprikkeld?

De coach helpt je ontdekken welke factoren bijdragen aan je vermoeidheid of overprikkeling, zoals negatieve gedachten, overbelasting of te weinig herstelmomenten. Samen zoek je naar manieren om je energie weer op te laden en stress te verminderen.

Hoe kan ik mijn gedachten onder controle krijgen in stressvolle situaties?

In stresscoaching leer je technieken zoals mindfulness en cognitieve gedragstherapie om negatieve gedachten te herkennen en meer afstand te krijgen van die gedachten, zodat je minder druk ervaart. Dit helpt je om beter met stressvolle situaties om te gaan.

Hoe kan ik mijn grenzen beter aangeven zonder me schuldig te voelen?

Coaching richt zich op het versterken van je assertiviteit en zelfbewustzijn, zodat je beter leert communiceren en je grenzen respecteert, zowel op het werk als in je privéleven.

Wat kan ik doen om beter te ontspannen en mijn batterij op te laden?

Je leert ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of fysieke activiteiten die je helpen om je geest en lichaam te ontspannen en te herstellen van stress.

Stresscoaching helpt je dus niet alleen om de oorzaak van je stress te begrijpen, maar biedt ook praktische handvatten en technieken om stress te verminderen en je energie op een gezonde manier te herstellen.

Methodieken

Bij stresscoaching worden verschillende methoden en technieken gebruikt om de cliënt te helpen bij het verminderen van stress en het herstellen van balans. Enkele voorbeelden van methoden die vaak toegepast worden, zijn:

Cognitieve Gedragstherapie (CGT):

Deze methode helpt je om negatieve gedachten en overtuigingen die bijdragen aan stress te herkennen en om te buigen naar positievere en realistischere denkpatronen. Door je denken te veranderen, kun je je gevoelens en gedragingen beïnvloeden, waardoor stress vermindert.

Acceptance and Commitment Therpay (ACT):

ACT leert je om je gedachten en emoties te accepteren zonder dat ze je gedrag bepalen. Het helpt je begrijpen dat gedachten en gevoelens niet altijd de waarheid zijn, maar wel invloed hebben op hoe je je voelt en handelt. Met ACT leer je afstand te nemen van stressvolle gedachten, zodat je niet meegesleept wordt. Het doel is om je te richten op wat echt belangrijk voor je is, in plaats van te reageren op stress of angst. Door je waarden als leidraad te nemen, kun je ondanks stress betere keuzes maken en veerkrachtiger omgaan met uitdagingen.

Mindfulness:

Mindfulness helpt je om volledig in het moment te zijn en je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties zonder oordeel. Het leert je om te accepteren wat er is, wat kan helpen om stress te verminderen en meer rust te ervaren.

Ademhalingstechnieken:

Diepe ademhalingsoefeningen, zoals de 4-7-8 methode of buikademhaling, kunnen je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en het stressniveau te verlagen. Deze technieken zijn eenvoudig toe te passen en kunnen snel ontspanning brengen.

Systeemtherapie:

Bij deze methode kijk je naar je stressvolle situatie binnen het grotere geheel van je leven, bijvoorbeeld je werk, familie of sociale netwerken. Door te begrijpen hoe verschillende factoren invloed op elkaar hebben, kun je effectievere oplossingen vinden voor stressproblemen.

Motivational Interviewing (MI):

Deze methode richt zich op het verkennen en versterken van je motivatie om veranderingen door te voeren. Het helpt je om zelf oplossingen te vinden voor stress en om bewust te worden van je eigen krachten en bronnen van veerkracht.

Time Management Technieken:

Methoden zoals de Pomodoro-techniek of Eisenhower-matrix helpen je om je tijd effectiever te beheren. Door taken te prioriteren en je tijd slim in te delen, kun je stress verminderen die voortkomt uit overbelasting of onduidelijkheid.

Lichaamsgerichte technieken (bijv. Progressieve Spierontspanning):

Deze technieken helpen je om je fysieke spanning te verminderen door spiergroepen bewust aan te spannen en te ontspannen. Dit vermindert niet alleen fysieke stress, maar ook mentaal ongemak.

Systematisch Ontspanningsoefeningen:

Hierbij gebruik je technieken zoals visualisatie, yoga of tai chi om zowel lichamelijk als mentaal te ontspannen. Het helpt je om je batterij weer op te laden en veerkrachtiger te worden tegen stress.

Handvatten

Stresscoaching biedt handvatten die je helpen om op een gezonde manier met stress om te gaan en je veerkracht te versterken. Ze zijn erop gericht om je bewustzijn te vergroten, zodat je beter gaat herkennen wanneer je last van stress hebt. En hoe je daar dan mee om kunt gaan. Je leert hoe je gezonde gewoonten kunt ontwikkelen die bijdragen aan een betere balans in je leven.

Levenslang profijt

De dingen die je leert tijdens stresscoaching zijn niet alleen waardevol voor het moment, je hebt er je hele leven lang profijt van. De inzichten en technieken die je ontwikkelt, kun je altijd blijven toepassen. Of het nu gaat om het omgaan met stressvolle situaties, het herstellen van je energie of het maken van keuzes die in lijn zijn met je waarden, de handvatten die je tijdens de sessies leert, helpen je om duurzaam met stress om te gaan en je veerkracht te behouden, nu en in de toekomst.

Handvatten

Soorten coaching

Stress coaching versus burn-out coaching: Wat is het verschil?

Stresscoaching en burn-out coaching richten zich beide op het verbeteren van je welzijn, maar er is een belangrijk verschil in focus en aanpak. Een stress management coach helpt je bij het herkennen, begrijpen en beheersen van stress in je dagelijkse leven. De coach ondersteunt je in het ontwikkelen van vaardigheden en handvatten om beter met stressvolle situaties om te kunnen gaan, zodat je weer in balans komt en blijft functioneren in zowel je werk als privéleven. Het doel is om stress tijdig te verminderen en te voorkomen dat het je uitput.

Burn-out coaching daarentegen is gericht op mensen die al langdurig overbelast zijn, vaak door signalen van stress te negeren en maar door te gaan. Burn-out coaching richt zich dan niet alleen op het veranderen van niet-helpend gedrag en verminderen van stressfactoren, maar ook op herstel van het lichaam door het opnieuw opbouwen van energie en het eventueel ondersteunen bij reintegratie naar werk. Hier ligt de focus op het herstellen van de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid die is aangetast door de burn-out.

Kortom, stresscoaching richt zich op het leren omgaan met stress, terwijl burn-out coaching gericht is op herstel en het voorkomen van terugval in een burn-out situatie.

Hoe stresscoaching jouw bedrijf kan transformeren

Coaching bij stress kan jouw bedrijf op verschillende manieren transformeren. Door medewerkers te ondersteunen in het omgaan met stress, creëer je een gezondere werkcultuur waarin welzijn en productiviteit hand in hand gaan. Wanneer medewerkers leren om effectief met stress om te gaan, vermindert de kans op burn-out en ziekteverzuim. Dit leidt tot een lager verloop van personeel en minder kosten voor vervanging of langdurige ziekmeldingen.

Daarnaast vergroot stresscoaching de betrokkenheid van medewerkers. Door hen handvatten te bieden om stress te beheersen, voelen zij zich meer gesteund, wat hun motivatie en werkplezier vergroot. Dit resulteert in een hogere productiviteit en een positieve werksfeer, waarin medewerkers beter kunnen samenwerken en optimaal kunnen presteren.
Coaching bij stress helpt ook om het vertrouwen in leidinggevenden en de organisatie te versterken. Wanneer medewerkers merken dat hun welzijn serieus wordt genomen, zullen ze zich meer gewaardeerd voelen. Dit draagt bij aan het behoud van talent en een loyaler personeelsbestand.

Kortom, stresscoaching biedt jouw bedrijf niet alleen praktische voordelen zoals vermindering van ziekteverzuim en verhoogde productiviteit, maar het creëert ook een cultuur van welzijn, wat essentieel is voor duurzame groei en succes.

Voordelen van stresscoaching

Stresscoaching biedt bedrijven verschillende voordelen die zowel de medewerkers als de organisatie ten goede komen. Ten eerste helpt stresscoaching om de algehele werkstress te verminderen, wat kan leiden tot een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Medewerkers die beter omgaan met stress hebben meer energie, zijn minder snel uitgeput en kunnen daardoor efficiënter en effectiever werken. Daarnaast draagt stresscoaching bij aan een positievere werksfeer. Medewerkers leren hoe ze beter met stress kunnen omgaan, wat hun emotionele veerkracht vergroot en het onderlinge werkklimaat verbetert. Dit resulteert in een hogere medewerkerstevredenheid en minder conflicten.

Stresscoaching helpt ook bij het voorkomen van burn-out en overbelasting, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn voor de organisatie. Door vroegtijdig in te grijpen, kunnen bedrijven werknemers behouden die anders mogelijk langdurig uit zouden vallen. Tot slot ondersteunt stresscoaching de ontwikkeling van medewerkers, doordat ze persoonlijke tools en vaardigheden opdoen die niet alleen hun werkprestaties verbeteren, maar ook bijdragen aan hun algehele welzijn. Dit maakt hen gemotiveerder en meer betrokken bij hun werk, wat weer bijdraagt aan het lange termijn succes van het bedrijf.

Jouw ideale coach vinden

Hoe vind je een coach die bij je past?

Het vinden van de juiste coach is een belangrijke stap in je persoonlijke en professionele groei. Een coach die bij je past, begrijpt jouw behoeften, situatie en doelen en biedt de juiste benadering om je te ondersteunen. Het is belangrijk om te zoeken naar een coach die ervaring heeft met jouw hulpvraag, om te zorgen voor een geslaagd coachtraject.

Bij Coach in Bedrijf helpen we je graag de coach te vinden die het beste bij jou past. Het intakegesprek wordt altijd gevoerd door een coach, zodat je meteen met een professional spreekt.

Door dit gesprek, wat vertrouwelijk is, komt jouw coachvraag helder naar voren, wat ons in staat stelt om de juiste coach voor je traject te selecteren. We zorgen ervoor dat de geselecteerde coach niet alleen de juiste expertise heeft, maar ook goed aansluit bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Zo kun je het meeste uit de coaching halen en stap voor stap werken aan het bereiken van je doelen.

Doelgroep

Wie zijn wij?

Bij Coach in Bedrijf matchen we bedrijven en medewerkers aan de juiste coach. Wij geloven dat iedereen baat kan hebben bij coaching om persoonlijke en professionele groei te stimuleren. Bij Coach in Bedrijf zorgen we ervoor dat je altijd met een professioneel gekwalificeerde coach werkt, die niet alleen over de juiste expertise beschikt, maar ook goed aansluit bij jouw situatie en behoeften. Zo kun je erop vertrouwen dat je de juiste begeleiding krijgt.

Wij hebben een landelijk netwerk van coaches met verschillende expertises. En als de juiste coach niet bij ons staat ingeschreven, gaan we actief op zoek naar de perfecte match. We zorgen er altijd voor dat de geselecteerde coach niet alleen de juiste expertise heeft, maar ook goed aansluit bij de persoonlijkheid en voorkeuren van de medewerker.

Bij Coach in Bedrijf staat de persoonlijke benadering centraal. We luisteren goed naar jouw wensen en zorgen ervoor dat de coaching altijd effectief en gericht is, zodat je optimaal kunt groeien en presteren.

Over ons team van coaches

Bij Coach in Bedrijf werken we uitsluitend met coaches die goed opgeleid, gecertificeerd en aangesloten bij een beroepsvereniging zijn. Dit garandeert dat ze over de juiste kennis, ervaring en ethische standaard beschikken om je op professionele wijze te begeleiden. Alle coaches in ons bestand zijn zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, zodat je erop kunt vertrouwen dat je met een goed gekwalificeerde coach werkt die de juiste expertise en vaardigheden heeft om je te ondersteunen bij jouw persoonlijke en professionele groei.

Wat onze methode zo bijzonder maakt

Bij Coach in Bedrijf onderscheiden wij ons echt met onze persoonlijke werkwijze en zorgvuldige aanpak. In plaats van dat jij zelf een coach uit onze database zoekt, nemen wij je het hele tijdrovende selectieproces uit handen.

We werken volgens de volgende stappen:

Bij Coach in Bedrijf krijg je coaching die precies op jou is afgestemd zodat jouw coachtraject echt het verschil maakt!

Jouw ideale coach vinden

Hoe we de juiste coach voor jou kiezen

Bij Coach in Bedrijf kiezen we de juiste coach voor jouw bedrijf door een zorgvuldig en persoonlijk proces. We begrijpen dat elke coachvraag uniek is en daarom gaan we niet af op standaard oplossingen, maar kijken we naar de specifieke behoeften van jouw organisatie en medewerkers. Zo zorgen we voor een coach die niet alleen de juiste expertise heeft, maar ook goed aansluit bij jouw medewerker, de bedrijfscultuur en de doelen die je wilt bereiken.

Ons proces begint met een gesprek waarin we samen met jou de coachvraag helder krijgen. We luisteren goed naar de uitdagingen waar je bedrijf voor staat en naar de verwachtingen die je hebt van de coaching. Daarna selecteren we een coach die zowel de juiste vaardigheden als ervaring heeft om de gewenste resultaten te behalen. Als de geselecteerde coach niet direct in ons bestand zit, gaan we actief op zoek naar de juiste match. We zorgen ervoor dat je altijd met een goed gekwalificeerde coach werkt die niet alleen past bij de inhoud van de coaching, maar ook bij de dynamiek van jouw bedrijf.

Gedurende het hele traject blijven wij jouw aanspreekpunt om ervoor te zorgen dat de coaching effectief is en aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf en medewerkers. Op deze manier garanderen we coaching die echt impact maakt.

Onze selectieprocedure

Onze selectieprocedure voor coaches is zorgvuldig en gericht op het waarborgen van de hoogste kwaliteit van coaching. Coaches die zich bij Coach in Bedrijf willen aansluiten, beginnen met het sturen van hun C.V., waarin ze informatie verstrekken over hun ervaring, opleiding, specialisaties en coachstijl. Bij gebleken geschiktheid plannen we een intakegesprek om dieper in te gaan op hun achtergrond, ervaring en methoden. We willen er zeker van zijn dat hun aanpak aansluit bij de waarden en kwaliteitsstandaard van Coach in Bedrijf.

Bij de beoordeling van een coach kijken we naar verschillende criteria, zoals hun opleidingsniveau, certificeringen, ervaring met specifieke doelgroepen en het type coaching dat ze aanbieden. Daarnaast is het belangrijk dat ze voldoen aan de professionele normen en ethische richtlijnen, wat we waarborgen door te zorgen dat alle coaches die bij ons aangesloten zijn, aangesloten en/of gecertificeerd zijn bij een erkende beroepsvereniging. Al onze coaches hebben hun eigen zelfstandige praktijk en zijn gevestigd in heel Nederland.

Certificeringen en accreditaties

Bij Coach in Bedrijf hechten we veel waarde aan de kwaliteit van onze coaches. Daarom zorgen we ervoor dat alle coaches die bij ons aangesloten zijn, beschikken over de juiste certificeringen en/of accreditaties. Deze zorgen ervoor dat de coaches voldoen aan de professionele normen en ethische richtlijnen die vereist zijn om effectief en verantwoord coaching aan te bieden.

Onze coaches zijn altijd opgeleid door een erkend opleidingsinstituut. Daarnaast zijn ze vaak lid van erkende beroepsverenigingen voor coaching, zoals de International Coach Federation (ICF), de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO), de Nederlandse Orde van Loopbaanadviseurs en Outplacement Consultants (NOLOC)en de Stichting Interactieve Relatietherapie (STIR). Deze organisaties stellen strenge eisen aan hun leden en zorgen ervoor dat coaches continu worden bijgeschoold en hun vaardigheden op peil houden.

Hoe we de juiste coach voor jou kiezen

REGIO's

Onze locaties

We zijn landelijk actief in verschillende regio’s, waaronder:

Persoonlijke coaching op maat

Coachtraject en werkwijze

Bij Coach in Bedrijf staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal in elk coachtraject. Onze werkwijze is erop gericht om maatwerk te leveren, afgestemd op jouw specifieke doelen en behoeften.

Hoe ziet een coachtraject eruit?

Een coachtraject is maatwerk en zal voor iedereen anders zijn, afhankelijk van jouw coachvraag en je persoonlijke situatie. Het traject begint met een intake, waarin de coach samen met jou de doelen en verwachtingen bespreekt. Daarop volgt een plan van aanpak. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 sessies nodig. Bij zware stress- of burn-out klachten zijn er eerder 10 tot 12 sessies nodig.

Sessies duren doorgaans 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van de coach en het type coaching. Het coachtraject is dus altijd op maat om te zorgen voor een succesvol en duurzaam coachtraject.

Hoe ziet een coachtraject eruit?

Dit zijn de 4 stappen naar succesvolle stresscoaching:

1. Intake en kennismaking: In deze eerste stap gaat de coach met jou in gesprek om je situatie, stressklachten en doelen te begrijpen. Je bespreekt wat er speelt en waar je graag verandering in zou willen zien. Dit gesprek vormt de basis voor het verdere traject en helpt om een duidelijke coachvraag te formuleren.

2. Inzicht en bewustwording: In deze fase onderzoek je samen met je coach de oorzaken van je stress. Dit kan betrekking hebben op werkdruk, privéomstandigheden of bepaalde gedragingen en gedachten die stress veroorzaken. Het doel is om bewust te worden van je stressbronnen en de patronen die deze versterken.

3. Begeleiding bij herstel en verandering: Je coach helpt je om strategieën en technieken toe te passen die je kunnen helpen om je stressniveau te verlagen en je energie te herstellen. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen en time management tot het stellen van grenzen en het leren omgaan met gedachten en emoties, zoals in de Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

4. Integratie en blijvende verandering: De laatste stap richt zich op het implementeren van de nieuwe inzichten en strategieën in je dagelijks leven. Je werkt samen met je coach om ervoor te zorgen dat je, wat je hebt geleerd, kunt blijven toepassen en zo effectief met stress om kunt gaan. Zo heeft stress in de toekomst minder invloed op je welzijn.

Wat is de sessie-strippenkaart?

De sessie-strippenkaart is een uitstekende oplossing voor medewerkers die op een wachtlijst staan voor reguliere psychologische hulp of medewerkers met een tijdelijk contract. Het biedt de organisatie de mogelijkheid om de medewerker snel en effectief ondersteuning te bieden op het moment dat het nodig is, zonder dat de medewerker meteen vastzit aan een coachtraject met een bepaald aantal sessies.

Dit is vooral waardevol voor medewerkers die tijdelijk extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld bij psychische klachten, maar nog niet in behandeling kunnen bij reguliere zorg.

Met de strippenkaart kan de medewerker met een coach aan de slag, totdat de reguliere hulp start of het dienstverband eindigt. Hierdoor kunnen medewerkers op een flexibele manier tijdig de hulp krijgen die ze nodig hebben, wat bijdraagt aan hun welzijn en prestaties op de werkvloer.

Kosten

Wat kost een coach tegen stress?

De kosten van een coach tegen stress hangen af van wat er nodig is en welke coach het beste bij jou of je medewerker past. Dit kan variëren en op basis van de klachten wordt er gekeken wat er nodig is aan aantal sessies, evenals de specifieke expertise van de coach. Sommige trajecten bestaan uit een paar sessies gericht op een concreet probleem, terwijl andere trajecten meer begeleiding en tijd vragen.

Bij Coach in Bedrijf kijken we samen met jou naar de coachvraag en maken we een voorstel dat aansluit bij wat er nodig is. Zo weet je zeker dat je de juiste ondersteuning krijgt. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Waarom investeren in coaching je op de lange termijn bespaart

Investeren in coaching lijkt op het eerste gezicht misschien een kostenpost, maar op de lange termijn levert het juist veel op. Stress en burn-out zijn vaak grote kostenposten voor bedrijven, niet alleen door ziekteverzuim, maar ook door verminderde productiviteit, hogere werkdruk voor de overige collega’s en soms zelfs verloop van medewerkers.

Coaching helpt deze problemen vroegtijdig aan te pakken en voorkomt dat ze escaleren.

Voor medewerkers betekent coaching vaak een duurzame verbetering in hoe ze omgaan met uitdagingen, waardoor ze effectiever, veerkrachtiger en energieker worden. Dit resulteert in betere prestaties en een grotere betrokkenheid op de werkvloer. Voor bedrijven leidt dit tot een lager ziekteverzuim, hogere tevredenheid onder medewerkers en een productieve werkomgeving.

Door nu te investeren in coaching, vermijd je de vaak veel hogere kosten die gepaard gaan met langdurige uitval, werving van nieuw personeel of inefficiëntie. Bovendien bouw je aan een gezonde, veerkrachtige organisatie die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Hoe coaching onze klanten heeft geholpen

Coaching heeft voor veel van onze klanten het verschil gemaakt tussen vastlopen en weer in beweging komen. Medewerkers die door stress of onzekerheid niet goed functioneerden, hebben dankzij coaching weer grip gekregen op hun situatie en hun veerkracht teruggevonden. Dit resulteerde niet alleen in een betere balans tussen werk en privé, maar ook in een grotere betrokkenheid en effectiviteit op de werkvloer.

Bij onze klanten hebben we, door coaching in te zetten, ziekteverzuim verminderd en de samenwerking binnen teams verbeterd. Managers die zich overweldigd voelden door hun verantwoordelijkheden, hebben geleerd om effectiever te communiceren en prioriteiten te stellen. Teams die met uitdagingen worstelden, hebben meer duidelijkheid en focus gekregen, waardoor de productiviteit en het werkplezier zijn toegenomen.

De verhalen van onze klanten laten zien dat coaching niet alleen problemen oplost, maar ook kansen biedt voor persoonlijke en professionele groei. Het is een investering die leidt tot langdurige positieve veranderingen, zowel voor individuele medewerkers als voor het hele bedrijf.

Klant ervaringen

Hoe coaching onze klanten heeft geholpen

Lees de ervaringen van anderen en ontdek hoe onze coaching hen heeft geholpen om hun carrière nieuw leven in te blazen.

Antwoorden op

Veelgestelde vragen over stresscoaching

Bij Coach in Bedrijf werken we vaak met coaches die opgeleid zijn in de CSR methode. Deze methode is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor het begeleiden van mensen met stressklachten en burn-out. CSR staat voor Chronische Stress Reversal, wat betekent dat het zich richt op het herstellen van de balans in het stresssysteem. Deze methode combineert inzichten uit de psychologie, neurobiologie en fysiologie om zowel de lichamelijke als mentale gevolgen van chronische stress aan te pakken.

Bij de CSR-methode ligt de focus op het begrijpen van hoe stress werkt, het herstellen van fysieke en mentale energie en het opbouwen van veerkracht om toekomstige stress beter aan te kunnen. Dit gebeurt door een combinatie van ontspanningstechnieken, het aanpakken van belemmerende gedachten en gedragspatronen en het ontwikkelen van gezondere gewoonten.
Wat de CSR-methode bijzonder maakt, is de holistische aanpak: er wordt gekeken naar het totale plaatje, inclusief slaap, voeding, beweging en mentale belasting. Deze methode is ideaal voor mensen die langdurig met stress te maken hebben gehad en op zoek zijn naar een effectieve manier om duurzaam te herstellen.

Bij de eerste sessie van een coach die werkt met de CSR-methode, wordt vaak een vragenlijst over stressklachten ingevuld. Deze vragenlijst helpt om jouw stressniveau en de impact ervan op je lichaam en geest in kaart te brengen. Het is een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in hoe ernstig de stressklachten zijn en welke gebieden extra aandacht nodig hebben, zoals slaapproblemen, energiegebrek of concentratieproblemen.

 

Op basis van de resultaten wordt de begeleiding helemaal afgestemd op jouw situatie. De coach gebruikt deze informatie om een persoonlijk plan op te stellen, zodat je gericht kunt werken aan herstel. Door de stressklachten te meten, kan ook tijdens het traject worden bijgehouden welke vooruitgang je boekt en welke stappen nog nodig zijn om volledig te herstellen.

 

Naast het invullen van een vragenlijst om jouw stressklachten te meten, krijg je ook uitleg over hoe stress werkt en wat het met je lichaam en geest doet. De coach helpt je begrijpen waarom je klachten hebt en hoe je stresssysteem uit balans is geraakt. Dit inzicht is de eerste stap naar herstel.

Daarnaast krijg je vaak eenvoudige oefeningen mee die je direct kunt toepassen om meer rust te ervaren en je energie weer op te laden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ademhalingstechnieken, het plannen van rustmomenten of korte ontspanningsoefeningen. Het doel is om je lichaam en geest te leren herstellen, zodat je stap voor stap je energie en balans terugvindt. Met deze aanpak wordt de begeleiding vanaf het begin praktisch en persoonlijk gemaakt, afgestemd op wat jij nodig hebt.

Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate van stress, hoe lang je al met stressklachten kampt en hoeveel je zelf kunt bijdragen aan het herstelproces. Vaak merk je al na enkele sessies positieve veranderingen, zoals een vermindering van stressklachten, meer inzicht in de oorzaken van je stress en een verbetering van je energieniveau.


Bij sommige mensen kan het een paar weken duren om echt resultaat te zien, terwijl anderen misschien wat langer nodig hebben om zich meer in balans te voelen. Het belangrijkste is dat stresscoaching een proces is waarbij je stap voor stap werkt aan het herstellen van je energie en het leren omgaan met stressvolle situaties. Je coach zal je hierin begeleiden en samen met jou evalueren hoe het traject vordert.

Als je niet weet waar je stress vandaan komt, kan coaching juist heel waardevol zijn. Een coach kan je helpen om de oorzaken van je stress te ontdekken door samen te kijken naar verschillende gebieden in je leven. Vaak komen stressklachten voort uit een combinatie van werkdruk, belemmerend gedrag en persoonlijke omstandigheden.


In de sessies gaan we dieper in op wat er in jouw leven speelt, welke patronen er zijn en wat jou op dit moment mogelijk uitput of overweldigt. Door gerichte vragen, oefeningen en reflectie ontdek je waar de stress vandaan komt. Het doel is niet alleen om de stress te begrijpen, maar ook om handvatten te krijgen waarmee je beter kunt omgaan met de stressoren, zelfs als je niet precies weet wat de oorzaak is. Zo krijg je meer grip op je situatie en leer je de juiste balans te vinden. Naast begrijpen waar jouw stress vandaan komt, krijg je ook uitleg over wat stress in je lichaam doet en wat er nodig is om te herstellen van een overbelast stresssysteem.

Nee, stresscoaching is niet alleen voor mensen met een burn-out. Hoewel het zeker kan helpen bij herstel van een burn-out, is stresscoaching ook waardevol voor iedereen die last heeft van stress, maar nog niet in een burn-out zit. Juist om een burn-out te voorkomen!

 

Veel mensen ervaren op bepaalde momenten in hun leven stress, bijvoorbeeld door werkdruk, privéomstandigheden, of het gevoel van constante overbelasting. Stresscoaching helpt je om inzicht te krijgen in de oorzaken van je stress, je stressniveau te verlagen en manieren te vinden om effectiever met stress om te gaan. Dit kan al waardevol zijn voordat stress tot een ernstiger probleem, zoals een burn-out, leidt.


Stresscoaching is dus voor iedereen die beter wil leren omgaan met stress en wil voorkomen dat stress een negatieve invloed heeft op je gezondheid en welzijn.

Het belangrijkste verschil tussen stresscoaching en psychologische hulp ligt in de focus en het doel van de begeleiding.


Stresscoaching richt zich op het verbeteren van je vaardigheden in het omgaan met stress en het herstellen van je balans. Het is vaak korter van duur en gericht op praktische oplossingen en strategieën die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Stresscoaching helpt je inzicht te krijgen in de oorzaken van stress, biedt handvatten om je energie op te laden en leert je technieken om effectiever met stressvolle situaties om te gaan. Het is geschikt voor mensen die last hebben van stressklachten, maar niet noodzakelijk een diepgeworteld psychisch probleem hebben.


Psychologische hulp richt zich op dieperliggende emotionele, psychische of gedragsmatige problemen, zoals depressie, trauma of angststoornissen. Psychologen zijn opgeleid om complexe psychische aandoeningen te behandelen en werken vaak met langere trajecten, afhankelijk van de ernst van de klachten. Psychologische hulp kan therapieën omvatten die gericht zijn op het behandelen van onderliggende psychische problemen die invloed hebben op je stress of welzijn.


Kortom, stresscoaching is gericht op het versterken van je vermogen om met stress om te gaan, terwijl psychologische hulp meer geschikt is voor mensen die behandeling nodig hebben voor psychische stoornissen of langdurige, diepere problemen.

Als je na een paar sessies merkt dat de coaching niet voor jou werkt, is het belangrijk om dit met je coach te bespreken. Een goede coach is bereid om naar je feedback te luisteren en samen met jou te onderzoeken wat er wel of niet werkt. Het kan zijn dat de aanpak of methodes die worden gebruikt niet goed aansluiten bij jouw situatie, of dat je misschien andere doelen of verwachtingen hebt.


Bij Coach in Bedrijf blijven we altijd het aanspreekpunt gedurende het traject en helpen we je om te kijken naar mogelijke aanpassingen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we de focus van de coaching bijstellen, een andere coach voorstellen die beter bij je past, of een andere benadering kiezen die meer effectief voor jou is.


Het doel is dat jij het meeste uit de coaching haalt, dus als er iets niet goed voelt of niet werkt, zoeken we samen naar een oplossing.

Om het meeste uit je coaching te halen, is het belangrijk om actief betrokken te zijn bij het proces. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om van de coaching te profiteren:

 

  • Wees open en eerlijk: deel je doelen, zorgen en gedachten met je coach. Hoe transparanter je bent, hoe beter de coach je kan helpen om op de juiste manier te ondersteunen.
  • Stel duidelijke doelen: wees specifiek over wat je wilt bereiken met de coaching. Dit helpt zowel jou als je coach om gericht aan de slag te gaan.
  • Maak tijd voor coaching: zorg ervoor dat je de coaching serieus neemt en dat je tijd maakt voor je sessies. Coaching is een investering in jezelf, dus wees bereid om eraan te werken, zowel tijdens de sessies als in je dagelijkse leven.
  • Pas geleerde inzichten toe: coaching is niet alleen praten, maar ook handelen. Zet de tools en technieken die je tijdens de sessies leert om in de praktijk, zodat je daadwerkelijk vooruitgang boekt.
  • Geef feedback: als je merkt dat iets niet werkt of als je meer of minder van iets nodig hebt, geef dit dan aan. Goede communicatie met je coach is essentieel voor het succes van het traject.

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans dat de coaching effectief is en je de gewenste resultaten bereikt.

Coaching wordt niet altijd vergoed, maar er zijn wel mogelijkheden om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen. Dit hangt vaak af van jouw situatie en de afspraken binnen jouw organisatie. Sommige werkgevers investeren in coaching als onderdeel van hun beleid voor persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit of preventie van uitval door stress. In dat geval betaalt de werkgever het coachtraject volledig of gedeeltelijk.


Daarnaast bieden sommige aanvullende zorgverzekeringen een vergoeding voor coaching, bijvoorbeeld wanneer het gericht is op stressmanagement of burn-outpreventie. Het is altijd verstandig om bij je werkgever en zorgverzekeraar na te gaan wat er mogelijk is. Bij Coach in Bedrijf helpen we je graag om hier meer duidelijkheid over te krijgen en kunnen we met je meedenken over hoe je coaching kunt bekostigen.

Contact

Laten we samen in gesprek gaan!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer informatie over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever bellen? Dat kan!

Bel ons gerust : +31 (0) 6 – 55 18 28 01

Medewerkers krijgen...

E-book aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang direct toegang tot het E-book.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

E-book aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang direct toegang tot het E-book.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.